ІМІТАЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ВПЛИВУ ГЕОМЕТРИЧНИХ ОСОБЛИВОСТЕЙ НА ВІБРАЦІЙНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ БАГАТОПОВЕРХОВИХ БУДИНКІВ - Tsybulnyk, Serhii; Hubenko, Yevhen (Вісник Київського політехнічного інституту. Серія Приладобудування, 2020)
У наш час оцінку надійності будівель і споруд виконують за допомогою розрахунку статичної міцності будівельних конструкцій та розрахунку на втому і міцність. Однією з найбільш важливих умов підвищення ефективності використання будівель та споруд є забезпечення міцності та надійності їх конструкцій. Це призвело до розробки нових методів розрахунку міцності, довговічності та експлуатаційних властивостей матеріалів, у тому числі їх поведінки в умовах впливу високих температур та динамічних навантажень. Ефективність подальшого вдосконалення управління будівництвом значною мірою залежить від того, наскільки якісно розроблена база ресурсних нормативів для будівельних процесів. Стара нормативна база створена для функціонування будівельної галузі в системі планової економіки. Вона малопридатна для ринкової економіки і не тільки гальмує будівництво, а й збільшує число похибок, що призводить до небажаних результатів. Імітаційне моделювання дає змогу підвищити рівень автоматизації підготовки будівництва, розробляти нормативи витрат ресурсів для типових та індивідуальних проектів. Великий обсяг робіт для уточнення наявних нормативів витрат ресурсів неможливо здійснювати без застосування комп'ютерного моделювання. Враховуючи стрімке впровадження моделювання у будівельну сферу, метою даної роботи є геометричне моделювання багатоповерхового будинку за одним з найбільш розповсюджених проектів України 90-х років. Тому у даній роботі за допомогою CAD-системи SolidWorks створено геометричні моделі багатоповерхового будинку різної складності, які дозволять у майбутньому провести імітаційне моделювання динамічного впливу у вигляді сейсмічних коливань різної інтенсивності та оцінити вплив елементів конструкції на час проведення та точність розрахунку. Побудовані моделі відрізняються між собою наявністю внутрішніх (не несучих) стін, сходової клітки та окремих проходів. Спільні спрощення моделей полягають у відсутності приміщень горища, підвалу та шахти ліфту. Додатково побудовано геометричну модель пальового фундаменту зі стрічковим монолітним ростверком для можливості дослідження взаємодії «ґрунт-конструкція». Імітаційне моделювання показало, що використання повної моделі будинку дає точніший результат. Також у результаті імітаційного моделювання визначено, що при вібраційному навантаженні найбільші деформації виникають в районах даху та фундаменту.