АНАЛІТИЧНА МОДЕЛЬ РУХУ ОБ’ЄКТІВ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ КОНТУРНОГО ФРЕЗЕРУВАННЯ МЕТАЛІВ - Skytsiouk, Volodymyr; Klotchko, Tatiana (Вісник Київського політехнічного інституту. Серія Приладобудування, 2019)
Вступ. У статті йдеться про актуальну проблему, яка виникає при механічній обробці металів, тобто створення аналітичного супутнього опису технологічних процесів обробки різанням. Розглянуто вплив основних напрямків фізики металообробки на точність виготовлення прецизійних деталей приладів. Аналізуючи весь перелік проблем, пов’язаних з аналітичним описом процесу механічної обробки металів, необхідно визначити низку теоретичних засад металообробки. Отже, доведено, що врахування реальних координат траєкторій руху об’єктів технологічного процесу механічної обробки металів надає можливості підвищення точності обробки деталі. Основна частина. Вирішуємо задачу руху твердого тіла (інструмента) у твердому тілі (деталі), тобто маємо типово негативну технологію. Процес негативної технології відбувається зі знищенням надлишкового матеріалу аж до поверхні деталі. Для фрезерної обробки вводиться низка понятійних траєкторій, які вважаються нормалізованими. Оскільки всі інструменти та деталі або заготовки мають свою панданну зону, то у траєкторіях руху об’єктів завжди враховується це явище у вигляді еквідістанти. Аналізуючи всі види металообробки, можна зробити один досить вагомий висновок, а саме, що надлишковий матеріал руйнується у три основних способи. Визначено елементарні способи руйнації речовини та відповідні їм рухи інструменту, тобто: лінійна руйнація; кільцева руйнація; руйнація у формі диску. Процес негативного технологічного процесу відбувається за умови, що твердість інструмента та його динамічні властивості перевищують аналогічні параметри матеріалу деталі. При цьому панданний об’єм зруйнованого матеріалу значно більший за об’єм зруйнованої частини матеріалу заготовки деталі. Відбувається це внаслідок значного зростання шорсткості окремих часточок зруйнованого матеріалу. Для проведення аналітичного дослідження ми приймаємо низку умов, які відкидають вторинні ознаки. Проведено моделювання взаємного руху різального інструмента і деталі при контурному фрезеруванні. Створені формалізовані моделі контурної фрезерної обробки надають опис фантомного руху інструменту та заготовки під час виготовлення деталі. Висновки. Розглянуто ідеалізовані формалізовані моделі руху технологічних об’єктів під час контурного фрезерування. Ці моделі надають можливість дослідити основні засади причин утворення похибок, оскільки являють собою ідеалізовані траєкторії відносно реальних технологічних операцій. Попри ці дослідження контурного руху інструмента існують явища, які супроводжують металообробку, як супутні, і яким теж необхідно приділяти увагу. Таким супроводжуючим явищем є панданна зона різального інструменту. Подальшими необхідними дослідженнями є створення моделей руху цієї панданної зони в просторі деталі, що надає можливості вдосконалення траєкторії контурного руху різального інструмента, а таким чином підвищення точності виготовлення прецизійних деталей.