МОЖЛИВІСТЬ СТВОРЕННЯ І ЗАСТОСУВАННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ПРИСТРОЇВ МАЛИХ ПЕРЕМІЩЕНЬ ДЛЯ МАЛОІНВАЗИВНИХ ОФТАЛЬМОЛОГІЧНИХ ОПЕРАЦІЙ - Pavlenko, Zhanna A.; Ukrainets, Sergii S.; Shynderuk, Taras D. (Вісник Київського політехнічного інституту. Серія Приладобудування, 2016)
В статті розглянуті питання можливості створення малогабаритних автоматизованих пристроїв для переміщення робочих органів медичного обладнання (адаптерів лазерів) на основі п’єзодвигунів. Переміщення виконуються за траєкторіями, заданими штатною методикою лікування. Велика кількість малоінвазивних оперативних втручань, наприклад, при відшаруванні сітківки ока чи наявності внутрішніх новоутворень в ньому, проводиться вручну, чим вноситься вплив суб’єктивного людського фактору. На підставі проаналізованої великої групи існуючих п’єзоактюаторів із поступальним рухом на виході обрано оптимальний для конкретних задач варіант, розроблено схему керування обраним п’єзодвигуном за допомогою мікроконтроллера, підібрані елементи для її виготовлення з урахуванням необхідної точності, мінімальних габаритів, зручності монтування на існуючому обладнанні та економічного чиннику. Визначено перспективи роботи щодо створення алгоритмів руху адаптера при лікуванні конкретного пацієнта за наявності задокументованих попередніх медичних МРТ, КТ чи УЗ обстежень, а також запропоновано створення системи зворотнього зв’язку для коригування руху адаптера лазера, що виключить вплив мимовільних рухів зіниці ока пацієнта.